pondělí 27. října 2008

V Kašmíru se 24. října opět protestovalo

Kašmír zažil jednu z největších demonstrací za nezávislost za posledních pár měsíců. Stovky tisíc lidí se připojily k pochodům proti indické vládě organizovaných separatisty.
Důvodem demonstrací se stalo výročí Dne Spojených národů (24.října). Jak řekl separatistický vůdce Syed Ali Shah Geelani: "Páteční protesty mají připomenout OSN, že spory o kašmírský region zůstávají nevyřešeny již přes 60 let."
Jak Indie tak Pákistán považují Kašmír výhradně za své území a vedly proti sobě tři války, z toho dvě o Kašmír. Separatistické skupiny požadují realizaci rezoluce OSN o referendu v Kašmíru. Jinak, říkají, bude spor rozhodnutý skrz trojstranný dialog mezi Indií, Pákistánem a kašmírskými představiteli.
Separatistický vůdce Syed Ali Shah Geelani spolu s Yasinem Malikem vyzívali obyvatelstvo k posílání dopisů, e-mailů a textových zpráv do OSN s cílem přitáhnout pozornost na tento problém. Výsledkem bylo, že se v pátek v mnoha kašmírských městech zastavil život. Obchody, úřady a banky byly zavřeny ve většině částí muslimsky dominantního Kašmíru. Zavřeny byly také školy a univerzity. Doprava byla částěčně ochromena.
Deník Kashmir live informoval, že ve městě Sopore (hlavní město kašmírského okresu Baramulla) byly ohlášeny konflikty, při kterých byl zabit 21-letý muž a tři osoby byly zraněny, když Central Reserve Police Force (CRPF) vyvolalo otevřené boje proti demonstrantům.

Poslední největší demonstrace proběhly ve městě Srinagar na konci srpna, kdy byl vyhlášen několikadenní zákaz vycházení a proběhlo několik ozbrojených střetů mezi indickými policisty a protestujícími separatisty. Policejní velitelství oznámilo, že během těchto nepokojů zahynuly čtyři lidé včetně jedné ženy a 45 lidí bylo zraněno. O tom, že situace nebyla pod kontrolou ještě 19. září, se můžete přesvědčit v následujícím videu.





Zdroje:
BBC News [online]. [cit. 27.10.2008]. Dostupný z: http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/7688065.stm
CNN International [online]. [cit. 27.10.2008]. Dostupný z: http://edition.cnn.com/video/#/video/world/2008/09/19/vo.kashmir.clashes.ap?iref=videosearch
Kashmir Live [online]. [cit. 27.10.2008]. Dostupný z: http://www.kashmirlive.com/story/One-killed-as-CRPF-opens-fire-on-Baramulla-protest/378230.html

1 komentář:

Aleš řekl(a)...

Dobrý večer,
přečetl jsem si Váš příspěvek a prosím o správné uvádění zdrojů na konci textu. Čerpejte z více zdrojů! Oceňuji přidání videa! Přeji mnoho dalších úspěchů. A.O.