pátek 24. října 2008

Přes Kašmír vede obchodní cesta

Islámábád - V Kašmíru byla po 60-ti letech slavnostně otevřena nová obchodní cesta mezi Pákistánem a Indií. Na přechodu je i obchodní středisko a bezpečnostní stanoviště pro kontrolu zboží.
Kamiony naložené ovocem, medem a kořením ze zelenajícího se kašmírského údolí se konečně dočkaly. Je to první obchodní silnice v oblasti za posledních šest desítek let.


„Bylo mi dvanáct let, když jsem naposledy viděl koše plné ovoce směřující do Rawalpindi“, popisuje pákistánské město poblíž hlavního města Islámábádu 74-letý indický farmář Haji Abdul Ahad Bhat.
Desítky školáků lemovaly silnici v Salamabadu, města v blízkosti Linie kontroly, kde bylo zřízeno i obchodní středisko vybavené skladišti a bezpečnostní stanoviště pro kontrolu zboží.
Kamiony byly ozdobeny vlajkami a transparenty s nápisem „Dlouhý život obchodu mezi dvěma stranami“.
Otevření nové silnice má podpořit mírovou dohodu z roku 2004. Naplňování dohody se ocitlo v ohrožení především v posledních několika měsících v důsledku desítek přeshraničních přestřelek a opětných obviňování ze strany Indie, že Islámábád podporuje útoky na jejím území.
Zahájení provozu přivítali jako své vítězství separatisté na indické straně Kašmíru, kteří o otevření obchodní trasy usilovali při nedávných masových protestech proti indické vládě, se kterou bojují od roku 1989. Během této doby zahynulo přibližně 68 000 lidí, především civilistů. Jde ale zatím jen o symbolický akt, neboť prozatím bude "běžný" provoz představovat čtveřice kamionů z každé strany týdně. „Je to první krok k dosažení kašmírské ekonomické nezávislosti“, říká separatistický vůdce Mirwaiz Omer Farooq.
„Doufám, že naše produkty nebudou posílány jen do Pákistánu, ale že se rozvine obchod i s centrální Asií a Perským zálivem“, řekl Gulam Rasool.
„Jsem moc šťastný, že se po tolika letech obnovil obchod“, říká obchodník Haji Farooq Ahmad.
Ekonomové říkají, že znovuotevření obchodní cesty je velmi významné, protože cesta Srinagar-Muzaffarabad není tolik zasažena extrémy počasí jako jiné cesty, které jsou prakticky vždy odříznuté, když zasněží.

Zdroje:
CNN International. [online]. [cit. 2008-10-24]. Dostupné z:
http://edition.cnn.com/2008/WORLD/asiapcf/10/2/kashmir.trade.ap/index.html#cnnSTCText
ČT 24. [online]. [cit. 2008-10-24]. Dostupné z: http://www.ct24.cz/svet/asie-a-australie/33095-pres-kasmir-vede-obchodni-cesta/
BBC News [online]. [cit. 2008-10-24]. Dostupné z: http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/7681320.stm
The Guardian. [online]. [cit. 2008-10-24]. Dostupné z: http://www.guardian.co.uk/world/2008/oct/22/kashmir-india

1 komentář:

Aleš řekl(a)...

Dobrý den,
Vaše zpráva je v pořádku. Pěkný den.A.O