úterý 2. prosince 2008

Vztahy mezi Indií a Pákistánem se vyostřují

Teroristické útoky na Bombaj, při kterých zahynulo 172 lidí jsou příčinnou zvýšení napětí mezi Pákistánem a Indií. Indie totiž obvinila Pákistán, že útočníci byli vysláni odtamtud. To potvrdil i jeden přeživší atentátník, který při výslechu indických úřadů oznámil, že teroristé podstoupili několikaměsíční výcvik právě v Islámábádu. Indie už údajně má jména dvou hlavních zosnovatelů bombajských útoků. Ti se údajně mají skrývat v Pákistánu a Indie žádá o jejich vydání.
Podle indických médií je tedy atentátník Azam Amir Qasab, který přežil zásah speciálních jednotek z Pákistánu z kašmírské militantní skupiny Lashkar-e-Toiba (Army of the Pure). Tato skupina však zapojení popírá.
Indický ministr zahraničních věcí Pranab Mukherjee nazval útoky za "závažný problém" k normalizaci vztahů s Pákistánem.
Na druhou stranu Pákistán stále nabízí spolupráci ve vyšetřování. Pákistánský prezident Ásif Alí Zardárí v televizi prohlásil, že srdce Pákistánu krvácí nad událostmi v Indii. Zardárí také varoval, že cílem teroristů je právě rozpoutání konfliktu mezi Pákistánem a Indií.
Pákistánský ministr zahraničních věcí Shah Mahmood Qureshi ve svém prohlášení řekl, že Pákistán si přeje dobré vztahy s Indií a dialog mezi Pákistánem a Indií by měl nadále pokračovat v přívětivém tempu. Indický ministr zahraničních věcí však řekl, že byla zasažena důvěra v Pákistán, a to bude mít vliv na další vyjednávání a současná atmosféra, která po útocích zavládla, není pro řešení mírových procesů idální.
Masakr v Bombaji bude tak mít dopad i na řešení kašmírské otázky. Nehledě na mírový proces, který začal v roce 2004, zastaví tyto útoky vyjednávání mezi zeměmi v otázce Kašmíru.
Indický premiér Manmohan Singh ve svém prohlášení řekl, že v zemi hodlá zvýšit objem a sílu anti-teroristických sil. "Na rozdíl od jiných zemí, které jsou častou obětí teroristických útoků, Indie nemá žádnou jasnou strategii v boji proti terorismu, která by se zaměřovala jak na řešení důsledků útoků, tak na pravenci, obranu a bezpečnost", řekl reportér BBC Rob Watson.

Zdroje:
Associated Press of Pakistan [online]. [cit 2.12.2008]. Dostupné z: http://www.app.com.pk/en_/index.php?option=com_content&task=view&id=60974&Itemid=1
Associated Press of Pakistan [online]. [cit 2.12.2008]. Dostupné z: http://www.app.com.pk/en_/index.php?option=com_content&task=view&id=61060&Itemid=2
BBC News [online]. [cit. 2.12.2008]. Dostupné z: http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/7758809.stm
BBC News [online]. [cit. 2.12.2008]. Dostupné z: http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/7757871.stm
ČT 24 [online]. [cit. 2.12.2008]. Dostupné z:
http://www.ct24.cz/svet/37599-po-utocich-se-vyostruji-vztahy-mezi-indii-a-pakistanem/

1 komentář:

Aleš řekl(a)...

Dobrý den,
Vaše zpráva je v pořádku. Pěkný den. A.O.