čtvrtek 13. listopadu 2008

Obama - naděje pro Kašmír?


Nedávno zvolený prezident USA Barack Obama se vyjádřil k některým sporným bodům ve světovém dění. Zmínil se i o „kašmírské otázce“, která je už dlouhou dobu jablkem sváru ve vztazích Indie a Pákistánu.

Obama naznačil, že pokud Pákistán bude řešit problém s islámskými ozbrojenci, kteří pronikají přes pákistánskou severo-západní hranici do Afghánistánu a tady podkopávají křehkou stabilitu, tak se USA aktivně zapojí do vyřešení kašmírského problému. Jedná se o velmi bezprecendentní tah, kterého se dosud žádná země neodvážila. V médiích se také objevily spekulace, že Obama uvažuje o jmenování bývalého amerického prezidenta Billa Clintona zvláštním vyslancem pro Džammú a Kašmír. Clinton sehrál významnou roli při ukončení pákistánské okupace Kargilských výšin v Džammú a Kašmíru v létě 1999.

K těmto spekulacím se vyjádřil v tiskovém prohlášení i indický ministr zahraničních věcí Pranab Mukherjee. Uvedl, že Kašmír by měl zůstat bilaterálním problémem mezi Indií a Pákistanem, který by se i nadále měl řešit prostřednictvím dialogu mezi oběma zeměmi a vyloučil přijetí jakéhokoli jiného řešení než již zmíněného dialogu.
Podotknul také, že Indie má v otázce Kašmíru velmi silnou pozici.

Bude zajímavé sledovat, jestli se Obamova administrativa opravdu zapojí do problému a hlavně zajistí obyvatelům právo na referendum, které Indie kategoricky odmítá. Už ale rezoluce Rady Bezpečnosti OSN z 30. března 1951 říká: „...že konečné uspořádání státu Džammú a Kašmír bude provedeno v souladu s vůlí lidu, vyjádřenou prostřednictvím demokratických metod a svobodného referenda pod záštitou OSN.

Mahammad Yasin Malík, předseda Demokratické strany Svobodných, Naim Khan, předseda Národní fronty – to je jen střípek těch, kteří byli kvůli bojkotu voleb zadrženi.
Mimo to volební komise v Indii verbují a nabízejí úplatky neznámým lidem a naprostým laikům, jen aby se zaregistrovali jako volební subjekt. Dá se říct, že zůčastněné politické strany jsou ty, které jsou nevšímavé k realitě a vyhovuje jim diktát z Nového Dillí.

Faktem je, že žádné volby za posledních 60 let nevyřešily problémy v Kašmíru. Těžko doufat, že ty letošní to změní.





Zdroje:
Indian express [online]. [cit. 13.11.2008]. Dostupný z: http://www.indianexpress.com/news/he-considers-bill-clinton-as-special-envoy-on-kashmir/381599/

The Daily Mail [online]. [cit. 13.11.2008]. Dostupný z: http://dailymailnews.com/200811/13/news/dmheadlinepage01.html

The World Sikh News [online]. [cit. 13.11.2008]. Dostupný z http://worldsikhnews.com/12%20November%202008/Kashmir%20Obama%20and%20Justice.htm

The Etalaat [online]. [cit. 13.11.2008]. Dostupný z: http://etalaat.com/english/News/news-scan/3588.html

Reuters [online]. [cit. 13.11.2008]. Dostupný z: http://www.reuters.com/article/latestCrisis/idUSISL376126

BBC [online]. [cit. 13.11.2008]. Dostupný z: http: http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/7712355.stm

1 komentář:

Aleš řekl(a)...

Dobrý den,
zpráva je v pořádku. Jen máte špatně uvedeny zdroje. Pěkný den. A.O.